Mahabbah Aidilfitri 2014

13.08.2014 (Rabu) – Program 2 dalam 1 yang dinamakan ‘Mahabbah Aidilfitri’ telah berlangsung dengan jayanya melibatkan semua pelajar dan guru-guru sesi petang SMK Sri Kukup. Program 2 dalam 1 ini terdiri daripada 2 program yang digabungkan dalam satu hari yang mana dimulakan dengan Pertandingan Membuat Sandwich & Air Buah-Buahan yang dijalankan pada waktu kokurikulum iaitu antara jam 11.00 pagi hingga jam 1.00 petang. Dalam program ini, para pelajar telah dibahagikan mengikut kelab dan persatuan masing-masing yang mana mereka telah bertungkus lumus untuk menyediakan sendwich dan air buah-buahan bagi kelab dan persatuan masing-masing untuk dihidangkan kepada pihak juri. Pertandingan ini telah diadili oleh GPK Kokurikulum SMK Sri Kukup iaitu Ustaz Sukri Bin Osman dan Pembantu Guru Penolong Kanan Petang iaitu Tn. Hj. Md. Ashari Bin Karsan.

Program seterusnya iaitu Majlis Sambutan Hari Raya Sesi Petang dan Majlis Perpisahan Ustaz Fairus Bin Sharrif yang diadakan pada waktu rehat. Ustaz Fairus yang merupakan guru pendidikan Islam tingkatan 1 & 2 sesi petang akan berehat dari perkhidmatannya bermula 28 Ogos 2014 kerana melanjutkan pelajarannya ke pringkat Sarjana di Universiti Kebangsaan Malaysia. Sesungguhnya, pihak sekolah terutamanya guru dan pelajar sesi petang amat merasa kehilangan beliau dan sudah pasti akan merindui suara beliau yang sering menyampaikan tazkirah dan memimpin bacaan Yasin pelajar sesi petang dalam aktiviti mingguan Sinar Hidayah. Didoakan semoga Ustaz Fairus dapat menyelesaikan Program Sarjananya dengan cemerlang seterusnya memperoleh segulung Ijazah Sarjana yang diimpikan.

 

PROGRAM KEMANUSIAAN ‘SAVE GAZA’

Pada 6 Ogos 2014 (Rabu) yang lalu, satu program khas bagi menyatakan sokongan terhadap Palaestin & Gaza telah diadakan bersama semua pelajar sesi petang. Program ini telah dijalankan pada waktu kokurikulum sesi petang bermula jam 11.00 pagi hingga jam 12.30 tengah hari. Dalam program ini, semua pelajar dipecahkan kepada unit beruniform masing-masing dan telah menjalankan aktiviti melukis kain rentang yang menyatakan sokongan terhadap Gaza. Semua pelajar dan guru dilihat sangat bersemangat dalam menghasilkan kain rentang tersebut. Di akhir program ini, pelajar dan guru telah sama-sama merakamkan gambar kenangan mereka bersama kain rentang yang telah dihasilkan. Berikut adalah sedikit gambaran sepanjang program dijalankan.