KEJOHANAN SUKAN TAHUNAN SMK SRI KUKUP KALI KE-45 TAHUN 2014

Pada 23 Ogos 2014 yang lalu, dengan jayanya Kejohanan Sukan Tahunan SMK Sri Kukup kali ke-45 telah dapat dijalankan. Kejohanan sukan ini telah dimulakan dengan perhimpunan pagi di dewan terbuka yang diikuti dengan pergerakan pelajar ke padang SMK Sri Kukup bagi menyaksikan upacara pembukaan Kejohanan Sukan Tahunan kali ke-45. Acara diteruskan dengan perbarisan rumah sukan, bacaan doa, ucapan perasmian oleh Tn Hj A Rahim bin A Rahman [GPK Pentadbiran merangkap Pemangku Pengetua], upacara menaikkan bendera kejohanan, bacaan ikrar kejohanan sukan dan acara akhir balapan iaitu 100 meter akhir dan 4X100 meter akhir bagi semua kategori.

Seperti tahun-tahun yang lalu, acara jemputan untuk sekolah-sekolah rendah berhampiran turut tidak ketinggalan iaitu acara 4X100 meter bawah 11 tahun. Acara khas pula iaitu 4X50 meter untuk pelajar pendidikan khas dan acara tarik tali akhir antara rumah sukan yang menyaksikan pertembungan antara Rumah Merah dan Biru. Dalam acara tarik tali ini, rumah Biru telah dinobatkan sebagai Johan tarik tali manakala rumah Merah pula sebagai naib johan. Nur Hamani Bin Zarak, peserta kategor L15 yang mewakili rumah merah telah dinobatkan sebagai Olahragawan dalam kejohanan sukan tahun ini yang mana beliau telah berjaya mendapat 4 pingat emas iaitu  dalam acara 200 meter, 400 meter dan 800 meter individu dan 4X100 meter bagi acara berkumpulan. Olahragawati pula telah dinobatkan kepada Nurul Ainna Najwa, peserta kategori P13 yang mewakili rumah Kuning. Beliau juga telah berjaya mendapat 4 pingat emas iaitu dalam acara 100 meter, 200 meter dan 400 meter individu dan 4X100 meter bagi acara berkumpulan. Berikut adalah keputusan rasmi keseluruhan Kejohanan Sukan Tahunan SMK Sri Kukup kali ke-45 dan gambar sekitar kejohanan sukan yang telah dirakamkan.

1. Merentas Desa

Johan (Kuning); Naib Johan (Biru); Ketiga (Hijau)

2. Sukantara

Johan (Biru); Naib Johan (Merah); Ketiga (Kuning)

3. Balapan dan Padang

Johan (Merah); Naib Johan (Kuning); Ketiga (Biru)

4. Perbarisan

Johan (Hijau); Naib Johan (Merah); Ketiga (Biru)

5. Maskot

Johan (Merah) -Spiderman

6. Tarik Tali

Johan (Biru); Naib Johan (Merah)

KEPUTUSAN KESELURUHAN

JOHAN

MERAH

NAIB JOHAN

KUNING

 

UJIAN LISAN BERTUTUR & MENDENGAR PT3 BM DAN BI 2014

Tahun 2014 menyaksikan satu penilaian baru bagi pelajar menengah rendah tingkatan 3 mula dilaksanakan. Kementerian Pendidikan telah menggantikan Peperiksaan Menengah Rendah untuk pelajar tingkatan 3 dengan Penilaian yang baru iaitu Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) yang hanya dilaksanakan di peringkat sekolah. Sehubungan dengan itu, pada 13-20 Ogos 2014, Ujian Lisan Bertutur dan Mendengar PT3 Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris telah dijalankan di peringkat sekolah. Berikut dipaparkan sedikit gambaran sewaktu ujian lisan bertutur dan mendengar PT3 BM dan BI yang telah dijalankan di SMK Sri Kukup.